Česká republika se chystá utratit miliardy korun za prodloužení pronájmu stíhaček Gripen, než dorazí moderní letouny F-35. Existují však i alternativní řešení, jako je využití slovenských F-16 a spojeneckých sil NATO. Je tento finanční krok opravdu nutný?

Článek:

Česká republika má v současné době v pronájmu 14 stíhacích letounů JAS-39 Gripen ze Švédska. Stávající smlouva platí do roku 2027, během této doby bude muset Česko zaplatit za potřebný servis miliardu korun. Přesto se očekává, že vláda podepíše další prodloužení pronájmu do roku 2035, tedy do doby, než Gripeny nahradí moderní americké F-35. Tento krok však vyvolává značnou kritiku a obavy.

Prodloužení pronájmu:

Česká vláda plánuje prodloužit pronájem švédských Gripenů až do roku 2035, což by mělo stát více než 2 miliardy korun ročně. Kromě samotného pronájmu budou muset být Gripeny rozsáhle modernizovány, což si vyžádá další miliardové investice. Tyto modernizace zahrnují vylepšení avioniky, komunikačních systémů, radarů a motorů, aby letouny zůstaly konkurenceschopné na moderním bojišti. Celkové náklady na modernizaci a údržbu těchto strojů mohou dosáhnout astronomických částek, které zatíží český rozpočet.

Alternativní řešení:

Existují však i jiné možnosti, jak zajistit ochranu českého vzdušného prostoru. Slovensko nedávno nakoupilo moderní letouny F-16 Block 70, které by mohly být využity v rámci společných operací v rámci NATO. Kromě toho by Česká republika mohla koordinovat s dalšími spojeneckými vojsky, aby byla zajištěna adekvátní obrana vzdušného prostoru bez nutnosti prodloužení drahého pronájmu Gripenů. Tato spolupráce by mohla být výrazně levnější a efektivnější.

Kritika a obavy:

Mnozí kritici argumentují, že prodloužení pronájmu Gripenů je zbytečně nákladné a neefektivní. Česko by mohlo místo toho investovat do jiných oblastí obrany nebo infrastruktury. Dále existuje podezření, že okolo prodloužení pronájmu narůstají indicie korupce. V případě prokázání falešných recenzí a manipulací by mohlo dojít k narušení tržních principů a podvodných praktik. Existuje podezření, že odpovědné osoby za armádu nereflektují jiné možné alternativy a Česko tak podivně chce poslat miliardy do Švédska a dále se zadlužovat.

Servis a modernizace:

Švédské stroje jsou nyní staré dvacet let a pro jejich další nasazení bude třeba rozsáhlých úprav. Modernizace budou zahrnovat nejen technické vylepšení, ale i dvě generální opravy před příletem F-35. Celkové náklady na tyto modernizace mohou dosáhnout několika miliard korun, což výrazně zvýší celkové náklady na udržení těchto letounů v provozu. Toto finanční zatížení by mohlo být pro české daňové poplatníky nesnesitelné, zvláště pokud existují levnější a efektivnější alternativy.


Prodloužení pronájmu Gripenů do roku 2035 je vysoce kontroverzní krok, který by mohl stát české daňové poplatníky miliardy korun. Vláda by měla pečlivě zvážit všechny alternativy, včetně využití slovenských F-16 a spolupráce se spojeneckými vojsky, aby byla zajištěna efektivní a ekonomická ochrana vzdušného prostoru. Pokud se potvrdí podezření na korupci a manipulace, mohlo by to vést k dalším právním krokům a postihům za nezákonné jednání a narušení tržních principů. Tato situace si žádá pečlivou analýzu a transparentní rozhodování ve prospěch českých občanů.

Kritický pohled na prodloužení pronájmu Gripenů: Vyhazujeme miliardy daňových poplatníků? - Centrální registr dlužníků (centralniregistrdluzniku.cz)