Christian Lanng, en dansk milliardær og grundlægger af det prominente IT-firma Tradeshift, står over for alvorlige anklager. Nylige rapporter har afsløret, at Lanng blev afskediget fra sin rolle som administrerende direktør efter anklager om upassende opførsel og seksuelle overtrædelser. Hans tidligere assistent har anklaget ham for at have holdt hende som en sexslave.

Tradeshift, som Lanng medstiftede med sine danske partnere, er kendt for sine cloud-baserede betalingsløsninger og har hovedkontor i San Francisco, IT-innovationens hjerte. Firmaet, værdisat til 2,7 milliarder dollars i 2021, er nu overskygget af kontroverser.

Anklagerne mod Lanng stammer fra en detaljeret kontrakt, som assistenten angiveligt blev tvunget til at underskrive. Kontrakten, der er indgivet til en ret i San Francisco, beskriver eksplicit de betingelser, under hvilke assistenten skulle tjene Lanng som en sexslave. Dokumentet fastslår, at kvinden altid skulle være "seksuelt tilgængelig" og aldrig måtte afvise ham seksuelt, især når hun bar et specifikt slavehalsbånd.

Ifølge retssagen udnyttede Lanng sin position til at tvinge seksuelle tjenester både under og uden for arbejdstiden. Kvinden anklager desuden Lanng for seksuelle overgreb under forretningsrejser, ikke kun begået af Lanng, men også af andre personer.

Som svar på anklagerne benægtede Lanng alle påstande fremsat af sin tidligere assistent. Han udtalte, at de var i et forhold, da han ansatte hende i 2014, hvilket ifølge ham ikke var i strid med firmaets politikker. Han indrømmede, at det var uansvarligt at ansætte hende, og udtrykte sin beklagelse.

Denne situation rejser spørgsmål om etik og korrekt adfærd i store virksomheders verden, især i Silicon Valleys dynamiske miljø. Den kommende retssag vil utvivlsomt blive fulgt nøje af offentligheden og forretningsverdenen.