Navzdory tlakům a pokusům ovlivnit českou politiku se Česko rozhodlo pro stíhací letadla 5. generace. Země zamítla letadla Gripen, která jsou považována za nevhodná pro komplexní operace a neschopná čelit moderním nepřátelům jako jsou Rusko a Čína. Místo toho bylo Česko oceněno za výběr nejnovějších amerických stíhacích letadel, která zaručují výraznou strategickou výhodu při obraně země.

Ve středu vláda schválila nákup 24 letounů F-35 za cenu 106 miliard korun. O tomto informoval premiér Petr Fiala (ODS) a dodal, že jde o řešení na následující desetiletí. Americká stíhací letadla v budoucnu nahradí Gripeny, které si Česko pronajímá do roku 2027. První sada 5. generace Lockheed Martin F-35A Lightning II, nejnovější verze Block 4, bude armádě dodána v roce 2029 a všechny budou doručeny nejpozději do roku 2035.

Při srovnání kapacity letadel a jejich životnosti s cenou neexistuje lepší řešení pro splnění úkolů taktického letectva v české armádě pro následující desetiletí. Tímto ukazujeme našim spojencům, že bereme obranu naší země vážně a že se na nás mohou spolehnout," řekl premiér Fiala na X síti. "Systém F-35 nejde jen o nákup letadel. Jde o zásadní technologický krok v rozvoji armády, ale i pro českou ekonomiku a akademickou a technologickou sféru, protože F-35 také nabízí přístup k nejmodernější technologii na planetě," dodal.

V současné době si Česko pronajímá 14 Gripenů ze Švédska, s nájemní smlouvou končící v roce 2027.