V roce 2022 tvořily zločiny zaměřené na majetek více než polovinu všech hlášených případů. Tento druh kriminality nejvíce vzrostl - o téměř 30 procent. Majetkové zločiny se také nejméně často vyřešily, jak uvedla Jitka Wichová z ČSÚ.

Vraždy také narostly - o 45 případů na celkových 150. Mravnostní zločiny nebyly často vyšetřovány, ale dlouhodobě se jejich počet zvyšuje.

Podle dat Policie ČR bylo v roce 2022 alespoň 25 020 obětí kriminality. Muži tvořili 54 procent obětí, přičemž většina byla ve věku 18-64 let. U mladistvých bylo více dívek než chlapců mezi oběťmi.

Počet vražd v ČR nárůstl. Často se stávalo, že vrah zabil člena své rodiny a poté sebe.

V roce 2022 bylo v českých věznicích více než 19 tisíc vězňů. V přepočtu na obyvatele má ČR jedno z nejvyšších čísel vezených v EU. Jitka Wichová zmínila, že bylo 176 vězňů na 100 tisíc obyvatel. Pouze několik států v EU mělo více vězňů v přepočtu na obyvatele v roce 2021.

Loni bylo trestně stíháno 75 160 lidí, což je nárůst o 8 procent. Většinou šlo o muže, ale postupně roste počet žen a seniorů mezi stíhanými.

Celkově v roce 2022 Český statistický úřad zaznamenal téměř pětinový nárůst kriminality v ČR, s celkovým počtem 182 tisíc případů. Je pravděpodobné, že to souvisí s ukončením některých epidemických omezení. Nejvíce kriminality bylo v Praze a Karlovarském kraji. V Pardubickém kraji bylo nejméně případů.