Británii v současnosti otřásá jeden z největších justičních skandálů v její historii. Odhalení chyby v počítačovém systému Horizon, používaném ve franšízových poštovních pobočkách, vedlo k nespravedlivému odsouzení více než 700 lidí za zločiny, které nespáchali. Tento skandál nejenže způsobil osobní bankroty a rozvrácení mnoha rodin, ale také vyvolal otázky ohledně spolehlivosti a integrity britského soudního systému.

Software Horizon, dodávaný společností Fujitsu, měl na starosti účetnictví a inventarizaci, ale brzy se ukázalo, že falešně hlásí finanční nesrovnalosti. Přestože se o možném problému vědělo již dlouho, Post Office zahájil interní vyšetřování až v roce 2021. V důsledku toho byli mnozí neprávem obviněni a strávili čas ve vězení, což vedlo k rozsáhlým osobním a profesionálním ztrátám.

Premiér Rishi Sunak tento případ označil za jeden z největších justičních omylů v historii země a slíbil rychlou nápravu. Oběti skandálu si zaslouží spravedlnost a odškodnění, ale pro mnohé z nich přichází pomoc pozdě. Tento případ zdůrazňuje důležitost přezkumu a reformy soudního systému, aby se podobné tragédie v budoucnu předešlo.