I přes nedostatek konkrétních důkazů a jmen, která by mohla potvrdit uvedené tvrzení, Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS), varoval před působením ruského agenta v České republice. Podle jeho slov měl tento agent na pokyn vysokých ruských úřadů za finanční odměnu šířit prokremelskou propagandu týkající se války na Ukrajině. Tyto informace byly prezentovány na pondělní konferenci o dezinformacích v Poslanecké sněmovně.

Koudelka zdůraznil, že tento agent využil několik veřejně známých osobností k prosazování názorů favorizujících zahraniční politiku Ruské federace. Další incident byl zdokumentován během prezidentské kampaně v lednu, kdy bylo vydáno zavádějící video spojené s výsledným vítězem voleb, Petrem Pavlem, a tvrzením o zapojení Česka do ukrajinského konfliktu.

Kromě toho BIS identifikovala pokusy o šíření dezinformací týkajících se údajného náboru členů mezi členy žoldnéřské skupiny Wagnera. Tyto informace měly údajně podkopat důvěru českého obyvatelstva v jednotnou podporu Ukrajiny.

Koudelka také zmínil působení jiného ruského agenta, který před vypuknutím války na Ukrajině spolupracoval s vybranými novináři k zvýraznění ruské propagandy v českém médiálním prostoru.

I přes tato varování zdůraznil Koudelka, že většina dezinformačních kampaní v Česku není centrálně řízena z Ruska, ale spíše reflektuje ruskou propagandu. Přesto je těžké identifikovat konkrétní zdroje těchto dezinformací a jejich skutečný rozsah vlivu.

Celkově je důležité být opatrný při interpretaci těchto informací, zejména vzhledem k nedostatku konkrétních důkazů a jmen poskytnutých BIS.