Stockholm, Sverige - Sveriges rättssystem står inför allvarliga utmaningar när det gäller behandlingen av minderåriga i häktet. Enligt en rapport från Aftonbladet har antalet häktade barn i landet nått en historisk höjd, vilket framkallar djup oro för deras välbefinnande och rättigheter.


Trånga Förhållanden och Isolering

Många av dessa barn, några så unga som 15 år, hålls inlåsta i trånga celler på endast sju kvadratmeter under majoriteten av dygnet. Bland dem är en 17-årig pojke, misstänkt för ett allvarligt brott, som har tillbringat flera månader bakom låsta dörrar. "Det är svårt att inte kunna krama min mamma och pappa," delar han.


Ökande Ungdomsbrottslighet

Situationen speglar en växande trend där allt yngre individer dras in i kriminella nätverk. De brott som dessa barn misstänks för är alltmer allvarliga, inklusive mord, mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse.


Brister i Rättigheter och Stöd

Trots lagliga bestämmelser som kräver att barn under 18 år ska få minst fyra timmar per dag utanför isoleringen, visar rapporter att dessa krav sällan uppfylls. Advokater och Kriminalvården medger bristerna i systemet. "Det är viktigt att komma ihåg att dessa barn, trots misstankar om brott, fortfarande har rättigheter som måste respekteras," säger advokaten Seher Nuredini.


Slutsats

Denna situation belyser ett kritiskt behov av att omvärdera och förbättra Sveriges behandling av minderåriga i rättssystemet, för att säkerställa att deras rättigheter och välbefinnande skyddas, oavsett anklagelsernas allvar.

Senaste nyheter och information - Aktuella nyheter om kampen mot korruption (antikorruptionslinjen.se)