V souvislosti s dnešní odborovou stávkou vyjádřil šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš kritiku na adresu premiéra Petra Fialy (ODS). Babiš prohlásil, že Fialova vláda by měla ihned rezignovat, neboť její komunikace selhává a vede k poškozování země. Podle Babiše stávka vyplynula z nezvládnutí inflace a vládních kroků, které způsobily vzestup cen elektřiny a odliv investorů. Dále poukázal na Fialovu neschopnost efektivně komunikovat se sociálními partnery a spravovat vládu.

Babiš také poukázal na Fialův nedostatečný přístup k odborům, nazývaje ho "arogantním, posměšným a urážlivým". Fiala na druhé straně hájí postoj vlády, tvrdíc, že ustupování pod tlakem není možné, zvlášť při snaze o stabilizaci veřejných financí. Premiér zdůrazňuje, že vláda je otevřená dialogu, ale úspěšná dohoda vyžaduje ochotu ke kompromisu od obou stran.

Babiš dnes také zmínil, že podle mezinárodních ratingových agentur jsou české veřejné finance ve stabilním stavu. Upozornil na fakt, že současné zadlužení země zůstává pod maximální povolenou hranicí Evropské unie. Avšak Národní rozpočtová rada varuje, že státní dluh bude v budoucnosti narůstat a vládní opatření zatím pouze odkládají dosažení kritického limitu dluhu.