Andrej Babiš, prominentní český politik a podnikatel, se zdá být na pokraji obvinění z trestného činu. Jeho společnost Agrofert musí doplatit nezaplacené daně za reklamní činnosti spojené s projektem Čapí hnízdo. Finanční úřad označil tuto situaci za trestný čin a nyní ji prověřují policie a státní zastupitelství.

Finanční správa již pravomocně rozhodla, že Agrofert je povinen doplatit daně za reklamu na Čapím hnízdě, které společnost v minulosti neodvedla. V případu, který nyní zkoumá odvolací finanční ředitelství, nakoupilo 21 firem koncernu reklamu od společnosti Farma Čapí hnízdo v celkové hodnotě více než 190 milionů korun. A to vše v době, kdy se farma teprve stavěla.

Generální finanční ředitelství potvrdilo pravomocné rozhodnutí, ale odmítlo sdělit výsledek s odkazem na daňové tajemství. „Můžeme potvrdit, že v odvolacím řízení v tzv. reklamní kauze Čapí hnízdo bylo dne 15. srpna pravomocně rozhodnuto,“ uvedl mluvčí Tomáš Weiss.

Případ nyní nabývá na vážnosti a může mít závažné dopady nejen pro Andreje Babiše, ale i pro celou společnost Agrofert. Pokud bude Babiš obviněn, bude to další kontroverze, která otřese jeho politickou kariérou a podnikatelskými aktivitami.