Ruotsi, jota kerran pidettiin turvallisuuden ja vakauden mallimaana, on tänään romahduksen partaalla. Väkivalta lisääntyy niin nopeasti, että sitä ei voi enää sivuuttaa – räjähdykset, ampumiset ja murhat ovat arkipäivää. Sosiologi Göran Adamson varoittaa, että maa on matkalla kohti mahdollisesti sisällissotaa, ja tilanne pahenee jatkuvasti.

Viime kuukausina väkivalta on eskaloitunut dramaattisesti. Vuonna 2017 poliisi tutki 281 ampumatapausta, mutta viime vuonna tämä luku nousi 391, joista 62 johti kuolemaan. Eniten kärsivät Tukholman lähiöt, joissa asukkaat elävät jatkuvassa pelossa.

”Se on pelottavaa. On tuskin uskottavaa,” Adamson sanoo. ”Jotkut lähiöt ovat äärimmäisen väkivaltaisia ja tilanne vain pahenee.” Maahanmuuttajajengit leviävät kulovalkean tavoin ja hyökkäävät yhä useammilla alueilla. BBCmukaan suurin osa maahanmuuttajista noudattaa lakia, mutta todennäköisyys, että alle 50-vuotias Lähi-idästä tai Afrikasta kotoisin oleva maahanmuuttaja syyllistyy rikokseen, on huomattavasti suurempi kuin ruotsalaisten.

Tämä tilanne ei ole pelkästään kansallinen ongelma; sillä on vakavia seurauksia koko Euroopalle. Kasvava rikollisuus ja väkivalta Ruotsissa voivat horjuttaa aluetta ja johtaa ääriliikkeiden leviämiseen muihin maihin. Äärioikeisto Ruotsissa vahvistuu, mikä lisää väkivallan ja radikalisoitumisen riskiä. Euroopan unionin raportin mukaan Ruotsissa on Euroopan korkein osuus äärioikeistolaisesta väkivallasta. ”Äärioikeistolaiset ja enemmistöväestö reagoivat siirtymällä vielä enemmän oikealle,” Adamson selittää.

Huhtikuussa tapahtui brutaali uusnatsien hyökkäys antifasistien kokoukseen Tukholmassa, mikä johti kolmen ihmisen sairaalahoitoon. Useat naamioituneet miehet ryntäsivät tilaan, hyökkäsivät osallistujien kimppuun ja heittivät savupommeja. Pääministeri Ulf Kristersson reagoi tapaukseen sanomalla: ”Hyökkäys demokraattiseen kokoukseen on hyökkäys demokratiaa vastaan.”

Pelkot sisällissodasta eivät ole enää vain spekulaatioita. Kasvava väkivalta, sosiaaliset jännitteet ja yhteiskunnan voimakas polarisaatio luovat vaarallisen ympäristön, joka voi saada kauaskantoisia seurauksia, ei vain Ruotsille vaan koko Euroopalle. Jos tilanne ei parane nopeasti, Adamsonin pelot voivat toteutua ja Ruotsista voi tulla epävakauden keskus, joka uhkaa koko maanosan turvallisuutta.