Svenska Antikorruptionslinjen ve spolupráci s European Justice Organization (EJO) zahájila rozsáhlé vyšetřování proti Riksdagens ombudsmän – JO (Justitieombudsmannen) ve Švédsku. Obě organizace zkoumají důkazy o systematických porušeních lidských práv, které mají za cíl vytvářet obraz Švédska jako země s nízkou mírou korupce a vysokým dodržováním lidských práv, zatímco skutečnost může být jiná.

Vyšetřování, které probíhá ve Švédsku, se zaměřuje také na další klíčové postavy, jako jsou soudci, státní zástupci, policisté a švédská bezpečnostní služba Säkerhetspolisen (Säpo). Bez zapojení těchto institucí by údajné porušování lidských práv nebylo možné v tak velkém rozsahu. Tento systém je podle dostupných informací využíván k zakrývání vnitřních problémů švédské politiky a manipulaci s mezinárodním obrazem země.

Obě organizace se nyní aktivně snaží odhalit tuto strukturu, která ve Švédsku umožňuje státním orgánům ignorovat klíčové otázky spojené s porušováním lidských práv a korupcí. Vyšetřování odhalilo několik případů systematických selhání švédské státní správy. Tato porušení a jejich následné zakrývání vytvářejí falešný obraz o stavu země na mezinárodní úrovni.

Získané důkazy ukazují, že tento systém nejen skrývá porušování lidských práv, ale také aktivně potlačuje snahy těch, kteří se snaží odhalit tyto nepravosti. Vyšetřování ve Švédsku může mít dalekosáhlé důsledky pro švédskou státní správu a její mezinárodní důvěryhodnost.

Pokud jste jako český občan měli ve Švédsku negativní zkušenosti, nebo jste byli svědky porušování lidských práv či korupce, můžete to nahlásit, i anonymně, prostřednictvím tohoto formuláře.