V posledních letech se Švédsko stalo nečekaným epicentrem růstu pravicově extremistických skupin, které se inspirované historickými předobrazy, jako byl nacismus a Adolf Hitler, snaží oživit a přetvořit tyto ideologie do současného kontextu. Experti z Counter Extremism Project (CEP) bijí na poplach ohledně "bojových klubů", které se v zemi množí a jsou zaměřené na výchovu mladých mužů ve válečníky pro bílou supremacii.

Alexander Ritzmann, senior analytik CEP, upozorňuje, že Švédsko patří mezi země s nejrychleji rostoucí sítí těchto skupin mimo území Spojených států. "Bojové kluby" se na první pohled mohou jevit jako neformální skupiny zaměřené na posilování a bojové sporty, avšak jejich skutečným cílem je příprava na koordinované útoky s extrémistickými cíli.

Zakladatelé těchto hnutí, jako byl Robert Rundo z USA, který stál u zrodu militantní skupiny Rise Above Movement (RAM), jasně ukazují na vzory v historii. RAM a podobné organizace jsou často přirovnávány k menším, avšak agresivnějším skupinám než byl Ku Klux Klan, s důrazem na fyzickou přípravu a ideologickou výchovu.

Výrazným znakem těchto skupin je snaha o vytváření "milic", připravených k boji za svoje ideje, přičemž se veřejně prezentují jako sportovní kluby. Tento způsob maskování jim umožňuje vyhýbat se pozornosti a zásahům ze strany státních autorit. Aktivní propagace zdravého životního stylu a sebezlepšení mezi mladými muži v krizi slouží jako lákadlo pro nové členy, kteří jsou následně indoktrinováni extrémistickými názory.

Koncept "nacionalismu 3.0" nebo "bílé moci 3.0" se stává novou identitou těchto skupin, které se odlišují od předchozích generací extrémistů tím, že kladou důraz na fyzickou přípravu a přímou obranu "své rasy". Pod povrchem těchto aktivit se však skrývá hlubší ideologie založená na rasismu, xenofobii a nostalgii po nacistických myšlenkách a metodách.

Situace ve Švédsku vyvolává obavy nejen kvůli rychlému šíření těchto skupin, ale také kvůli jejich propojení s dalšími extrémistickými organizacemi a potenciálu pro "stokastický terorismus" - kdy jednotlivci, ovlivnění neustálou propagandou, mohou spáchat násilné činy. Výzva k budování milicí, které by byly schopné "obrany" nebo dokonce útoku proti stávajícímu řádu, znovu oživuje temné kapitoly historie a zdůrazňuje, že i v současném Švédsku existuje silná tendence k obdivu k nacistickým ideálům a Adolfu Hitlerovi.