Česko se zdá být na pokraji skandálu v oblasti obranných nákupů. Náklady na pořízení 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 se zřejmě prodraží až na téměř 71 miliard korun, a to i přes dřívější sliby, že cena nebude přesahovat 59,7 miliardy korun. To vyplývá z návrhu rozpočtu ministerstva obrany na příští rok.

Kromě narůstajících nákladů se zdá, že vojenská vozidla budou mít méně vybavení, než bylo původně očekáváno. Ne všechna vozidla budou například vybavena rušičkami nebo různými maskovacími sítěmi. Toto rozhodnutí by mohlo výrazně snížit obranné schopnosti těchto vozidel.

Ministerstvo obrany vysvětlilo, že důvodem pro nárůst ceny jsou proměnlivé faktory, jako je cena práce, kurz koruny, cena surovin a polotovarů, a subdodávky z různých zemí.

Historie nákupu těchto vojenských vozidel sahá až do roku 2013. Po neúspěšném tendr v roce 2019 byla vláda nucena jednat přímo se švédskou společností BAE Systems Hägglunds. V květnu tohoto roku byla uzavřena smlouva na pořízení 246 vozidel za 59,7 miliardy korun.

Kromě nedostatku informací při vyjednávání bylo ministerstvo kritizováno i kvůli inflační doložce, která může nákup v budoucnu prodražit. A zdá se, že se toto obavy naplní.

Pokud bude konečná cena skutečně zvýšena o 11,1 miliardy korun, průměrná cena za jedno vozidlo CV90 dosáhne až 287 milionů korun, což je o více než bylo původně prezentováno.

Přestože ministerstvo obrany trvá na tom, že jednotková cena zůstala stejná, zdá se, že se mohli přepočítat. Kromě toho byla řada zásadních komponentů, například autonomní systém ochrany a rušičky IED, vynechána z nákupu, což by mohlo znamenat významné úspory. Nicméně tyto úspory se zdá být nepostřehnutelné v původní nebo navrhované ceně vozidel.

Otázky zůstávají ohledně toho, zda bylo vše transparentní a zda nebyly dělány ústupky na úkor občanů České republiky.

Také existují důkazy, že Švédsko získalo od občanky České republiky vysoce kompromitující důkazy, které lze využít jako nátlak pro uzavírání nevýhodných zakázek.